Merhaba sevgili ziyaretcimiz bugün sizlere aktaracağımız konu dudaklarınızda ara ara yaşadığınız koyu renkte beliren lekelerin neden olduğunu ve nasıl meydana çıktığını anlatacağız. Sizler bu konuda neler yapabilirsiniz hangi tür tedavi yolunu izlemenizi gerektiğini aşağıdaki yazımızın devamında anlatıyoruz. 

Dudaklarda Koyu Renk Lekelerin Nedenleri Ve Tedavisi 

Dudaklarda birtakım koyu lekelerin meydana gelmesi halinde kişilerde korku meydana gelebilmektedir. Ancak bu durumlar karşısında genel olarak endişe etmeye ya da korku duymaya gerek olmamaktadır. 

Dudaklarda koyu renk lekeler meydana gelmesi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta olan bir durumdur. Bu durumların meydana gelmesi halinde kişiler evlerinde kolaylıkla uygulayabilecekleri tedaviler ile bu sorunlardan kurtulabilmektedirler. 

Dudak bölgelerinde meydana gelmekte olan lekelerin bilinmekte olan farklı nedenleri vardır. Bu durumun meydana gelmesi halinde kişilerin profesyonel teşhis konulması ve tedavi yöntemlerinin uygun olması gibi konularda da bilinçli davranmaları gerekmektedir.



Dudaklarda Koyu Renk Lekeler Neden Meydana Gelir?

Dudaklarda koyu renk lekelerin meydana gelmesi farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu nedenler genel olarak şu şekildedir:


1. Vitamin eksikliği

Vücut için gerekli olan B12 gibi vitaminlerin yeterli şekilde alınmaması halinde ciltte birtakım renk değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Renk değişikliklerinin meydana geldiği bölgelerden birisi de dudaklardır. Genellikle eksiklikler eksik ya da yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır.


2. Dehidrasyon Durumu

Vücut içerisinde fazla su kaybının meydana gelmesi durumunda da dudaklarda ve vücudun farklı bölgelerinde koyu renk lekeler meydana gelebilmektedir. Genellikle çatlamış, kurumuş ya da tahriş olmuş şekilde izlere neden olmaktadır. Bu durum karşısında vücudun su dengesini yeniden sağlamak gerekmektedir.


3.Fazla Miktarda Demir Alınması

Kişilerin aşırı şekilde vücutlarına demir alması durumunda insan vücudunda değişiklikler meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda kişilerin düzenli olarak kan bağışı yapmaları gibi doktor tavsiyesinde öneriler değerlendirilmelidir.


4. Kullanılan İlaçların Yan Etikleri

Kullanılan birtakım ilaçların yan etkileri ve vücut içerisinde koyu renk lekeler oluşmasına neden olan durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle de kanser tedavisinde kullanılan ilaçları antibiyotikler ve anti aritmik ilaçlar gibi ilaçlar vücutta koyu renkli lekelerin meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır.


5. Hiperpigmentasyon Sorunu

Bu sorun oldukça yaygın ve zararsız bir cilt sorunu olmaktadır. Vücutta pigment eksikliklerinden kaynaklanan bir takım renk değişimleri bu sorun nedeni ile meydana gelmektedir. Melasıma cildin renginin solması ya da kahverengimsi görünmesine neden olmaktır. Hormonların da etkisi ile meydana gelmekte olan bu sorun dudaklar dahil olmak üzere vücudun birçok noktasında renk değişikliklerine neden olabilmektedir.


6. Alerjiler

Dudaklarda meydana gelmekte olan koyu renkli lekelerin alerjik bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş olmaları da söz konusu bir durumdur. Genel olarak potansiyel tahriş edici maddeler nedeni ile meydana gelir ve giderilmesi adına alerjiye neden olan ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir.

Dudaklarda koyu renk leke giderilmesi için kişilerin alerjiye neden olan diş macunları, yüz bakım ürünleri,, süresi dolmuş ruj ya da hassas cildi tahriş edici özelliğe sahip olan yeşil çay gibi ürünleri kullanmayı bırakmaları gerekmektedir.


7.Hormon Bozukluğu

Ciltte renk değişikliklerine neden olan durumlardan bir tanesi de hormon bozuklukları olmaktadır. Dudaklarda koyu renk ya da siyah lekelerin meydana gelmesi halinde hormon testinin de yapılmasında yarar vardır. Genellikle tiroit hormonunun olması gerektiğinden yüksek ya da düşük seviyelerde olması nedeni ile meydana gelmektedir. Teşhis yapılması adına kesinlikle bir doktora görünmek gerekmektedir.


8. Venöz Göllenme

Genellikle dudaklar ve kulaklar gibi güneş ışığına maruz kalan bölgelerde koyu renk lekelerin meydana gelmesinin bir diğer nedeni de bu sorun olmaktadır. Dudakta karanlık bir nokta venöz bir göl olarak kendini gösterebilmektedir. Genellikle üzerine bastırıldığında yumuşak bir his vermekte ve içine göçmektedir. Bu esnada dudakları güneşten korumak iyileşmesi açısından son derecede önemlidir.


9. Güneş Lekeleri

Güneş lekeleri de dudaklarda meydana gelebilen koyu renkli lekelerdir. Bu lekeler genel olarak kabuklu, pul pul, pürüzlü ve koyu kahve renginde olabilmektedir. Bu aşamada kesinlikle doktor teşhisi önem taşımaktadır. Çünkü bir kanser reaksiyonu olarak da görülebilmektedir.


10. Diş Fikstürleri

Ağız yapısına uygun olmayan diş fikstürleri basınç gibi etkenler ile dudaklarda tahriş sorununa neden olabilmektedir. Genellikle diş telleri, tutucular ve takma dişler gibi malzemelerin meydana getirdiği durumların tedavisi fikstürlerin düzeltilmesi ve bu esnada güneşten korunması şeklinde olmaktadır.

Genel olarak bakıldığında dudaklarda koyu renk leke tedavileri oldukça basit nedenlerden meydana gelen bir durum olmasından dolayı son derecede kolaydır. Ancak kişilerin böyle bir durum karşısında yine de bir doktor tarafından teşhis kondurmaları önemli olabilmektedir.

Bizleri sıkılmadan yazılarımızı okuduğunuz için çok teşekkür ederiz..


← Sonraki Kayıt ( ..ARKADASLAR YORUM YAZMAYI UNUTMAYIN.. ) Önceki Kayıt →

0 comments:

Son yazılar